Leonor Ferrer: pionera en la cartografia (i molt més)
Sabies que Leonor Ferrer (Barcelona, 1874-1960) va ser la primera dona en aconseguir el títol de delineant a l’Estat espanyol? Va ser una dona avançada al seu temps. Va obrir camins en un camp tradicionalment masculí, sent un exemple de valentia i determinació.
Quina va ser la seva trajectòria professional?
Amb més de trenta anys d'experiència com a cap de delineació en diverses companyies telefòniques, Ferrer no només va demostrar la seva capacitat tècnica, sinó que també va dirigir equips formats tant per homes com per dones. Com és possible que, en una època així, una dona fos capaç de trencar barreres? La seva visió la va portar a defensar la delineació com una opció professional atractiva i ben remunerada per a les dones.
Però Leonor Ferrer no es va limitar a la seva carrera ja que també va ser una gran educadora. Va fundar la seva pròpia acadèmia de delineació per a dones, convençuda que elles podien, i calia que ocupessin espais professionals de major reconeixement. Gràcies al seu activisme, va fomentar l'educació i l'emancipació femenina, deixant un llegat que perdura fins avui.
Passió per la cartografia, un exemple a seguir
A més de les seves aportacions tècniques, va ser una apassionada de la cartografia i va acumular una valuosa col·lecció de mapes. El fons documental es conserva a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
Leonor Ferrer creava els primers mapes de les línies telefòniques als anys 20 del segle passat. Eren les bases per a la cartografia moderna, facilitava la comprensió i la gestió de les xarxes de comunicació en una època pionera.
Curiosament 100 anys després, Nexus Geographics seguim els passos de la Leonor Ferrer. Un dels projectes en els que estem treballant, recull el mapa del desplegament de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya. Llavors es feia a mà i en paper. Avui ho fem amb una tecnologia anomenada ArcGIS Utility Network, que permet modelitzar l’inventari i els serveis sobre la infraestructura.
Mapa de línies telefòniques de la Secció de Dibuix de la Compañía Peninsular sota la direcció de Leonor. Es conserven diversos mapes que mostren l’avenç de les línies telefòniques i les connexions entre ciutats.
Commemorem el 150è aniversari del seu naixement
Aquest 2024, la Generalitat de Catalunya commemora el 150è aniversari del naixement de Leonor Ferrer. L'exposició “Leonor Ferrer. Una vida entre línies", organitzada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ofereix una relectura i aprofundiment de la seva trajectòria professional i vital, llegint entre línies la seva correspondència i portant al present les petites revolucions silencioses que va dur a terme en el seu temps. La mostra es pot visitar gratuïtament fins al 2 de febrer de 2025 a la sala 4 del Palau Robert.
Com a patrocinadors d’aquesta exposició commemorativa, tenim l’honor de contribuir a preservar el seu llegat i a promoure la importància de fomentar la presència femenina en el sector tecnològic, on històricament han estat menys representades.
Exposició Leonor Ferrer: una vida entre línies