Jordi Barot: "L’inconformisme fa que tota feina, aparentment ben feta, es pugui millorar"
Fa gairebé dos anys que en Jordi Barot forma part de l’equip Nexus. Ell, que provenia del món de l’Arquitectura i que va entrar al sector de la mà d’uns urbanistes dedicats a la planificació del territori. Allà va descobrir el GIS. La resta és història i te l’explica, al detall, en aquesta entrevista:
1. Què fas a Nexus?
Soc analista GIS i sota el paraigües d’en Lluis Tartera i la Laia Igual treballo en diversos projectes, principalment de l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de las Palmas de Gran Canaria, la Diputació de Barcelona, l’Institut Cartogràfic de Catalunya i l’Institut Cartogràfic de València.
2. Quina ha estat la teva trajectòria professional?
Miraré de ser breu: a començaments dels anys 90, donat que la meva formació provenia de l’Arquitectura, vaig entrar al món de la planificació del territori de la mà d’uns urbanistes. Vaig formar part del nucli d’aquell equip participant en la redacció i execució de nombrosos treballs de planificació urbanística municipal, plans de mobilitat, projectes de reparcel·lació, d’urbanització (obra pública) i d’edificació. Mentrestant vaig estudiar Geografia i va ser llavors quan vaig descobrir els SIG i el vaig introduir a la consultora com a eina d’anàlisi per als treballs que fèiem. La crisi immobiliària de 2008 ens va fer prendre la decisió d’internalitzar la redacció i gestió de tots estudis sectorials que acompanyen els documents urbanístics, és a dir, la documentació ambiental, els estudis de riscos d’inundació, així com qualsevol tasca relacionada amb la mobilitat. Aquest “marró” va caure sobre mi i amb el temps, per dir-ho finament, vaig comprovar que la meva feina servia, en el millor dels casos, per omplir armaris de paper. Ara sóc a Nexus fent tot allò que volia haver fet també 25 anys enrere.
3. Què et va portar a dedicar-te al món dels mapes i la geografia?
Ja de petit m’agradava llegir el que deien els nombrosos mapes que havia per casa (ara faig col·lecció de mapes en paper). Però el nen (jo) volia ser arquitecte, i d’aquesta suposada vocació vaig acabar dedicant bona part de la carrera professional a l’urbanisme i tot el que l’envolta. Als estudis de Geografia, però, vaig descobrir que els SIG i la Teledetecció era el que més m’agradava de la carrera i, a més, em permetien resoldre necessitats d’anàlisi lligant les dades amb la cartografia de la feina.
4. Què és el que t’agrada més de dedicar-te a aquest àmbit?
No ara sinó de sempre, ha estat comprovar que la feina que em fa sentir realitzat (treballar amb dades cartografiables) resol problemes i és útil per al client. Al cap i a la fi, la utilitat és clau per a que sigui un negoci. És un sentiment que feia molts anys que no experimentava i des de fa gairebé dos anys he tornat a viure-ho amb més intensitat.
5. Quina creus que ha de ser l’actitud més important per fer bé la teva feina?
N’hi ha moltes de necessàries, però posats a triar-ne una, jo diria que l’inconformisme és el que fa que tota feina aparentment ben feta es pugui millorar. Sense temps i autoexigència no hi ha evolució.
6. Què és el que més t’agrada de Nexus?
Tots els projectes en els que he treballat són enriquidors i útils, el tracte personal i professional de tu a tu amb la resta de l’equip i el bon ambient que s’hi respira.
7. Cap on creus que evolucionarà el món del GIS?
Continuarà amb la imparable captació de dades, dades i més dades, a l’hora que s’avança en la popularització del GIS. El repte estarà (està) en destriar les dades per produir informació útil, que és la que té valor econòmic.
8. Com veus Nexus d’aquí 10 anys?
Havent fet el salt al mercat europeu.